Aktivteter

På Häradskär, långt ifrån vardagens stress och måsten, kan alla finna en alldeles egen solvarm klippa där man kan koppla av och omfamnas av den naturliga tystnaden. Här kan du unna dig att luta dig tillbaka och bara njuta av tillvaron. Följa en fågel med blicken, lyssna till vågornas brus och känna doften av hav. Låt dig bli uppslukad av en intressant bok, pröva fiskelyckan eller ta ett uppfriskande dopp i det blå. Denna unika och kulturhistoriska skärgårdsmiljö har mycket att erbjuda för kropp och själ.

Vår önskan är att ”Det turisterna kom hit för att uppleva inte ska förstöras.”


Efter önskemål och enligt överenskommelse kan vi tillsammans med våra samarbetspartners erbjuda fisketurer eller skärgårdsturer till intilliggande öar anordnas. För Er med egen båt och intresse är dessa öar värda ett besök.

Fångö är känd för sin Koppargruva och enormt stora varphögar vilka utgör ett märkligt minne över en intensiv kopparbrytningsperiod mellan 1821-74. Man kan idag bara föreställa sig de umbäranden som arbetarna utstod i de ända upp till 144 meter djupa schakten. Idag är dessa vattenfyllda men förr tömdes de med hjälp av pumpar som drevs av ”oxvandring” och senare med en 10 hk ångmaskin.

Kummeln vid Gubbö kupaGubbö kupa är en av skärgårdens finaste utsiktsplatser. På ett bergskrön med vid utsikt står ett sjömärke i form av ett stenkummel. Tidigare fanns här en vårdkase men ersattes 1826 av det nuvarande kumlet som uppfördes av lotsarna på Kättilö.

 

Vid intresse kan en historisk vandring runt Häradskär anordnas som avslutas med ett besök uppe i fyrtornet.

Vinterbild på fyren